Як забезпечити відповідність споживчих товарів вимогам ЄС: нові правила безпечності продукції

Як забезпечити відповідність споживчих товарів вимогам ЄС: нові правила безпечності продукції

Продовжуємо допомагати підприємцям адаптуватися до стандартів Європейського Союзу. 4, 5 та 7 березня експертки Запорізької ТПП Ксенія Нагорна – начальниця управління зовнішньоекономічної діяльності та Ольга Щолкіна – провідна експертка з питань зовнішньоекономічної діяльності у складі тренерської команди системи ТПП продовжили консультувати представників бізнесу щодо особливостей технічного регулювання ЄС.

Під час тренінгу «Як забезпечити відповідність споживчих товарів вимогам ЄС: нові правила безпечності продукції (GPSR 2023/988 & 2024/3173)» допомагали підприємцям адаптуватися до нових вимог.

Зокрема, розглянули сектор споживчих товарів (товари для дітей). Також захід став корисним і для виробників іншої продукції, адже допоміг розібратися у загальних питаннях технічного регулювання ЄС.

З 14 грудня 2024 р. в ЄС діє новий Регламент щодо загальної безпечності продукції (GPSR 2023/988), який суттєво впливає на виробників та експортерів до Європейського Союзу.

Новий Регламент змінює підхід до оцінки відповідності, ринкового нагляду та обов’язків операторів ринку. Під сферу його застосування підпадає багато нехарчової продукції для споживачів, а саме меблі, дитячі вироби, одяг, спортивний інвентар, домашній текстиль, декоративні вироби тощо.

Щоб продавати споживчі товари до ЄС без ризику штрафів та відкликань, українському бізнесу слід адаптуватися до нових вимог з безпечності.

Упродовж 3 днів тренінгу компанії разом з тренерами з технічного регулювання покроково розглянули:

Особливості технічного регулювання ЄС:  що має знати український виробник та експортер.

Етапи доведення відповідності. Пошук та визначення законодавчих вимог, які стосуються конкретної продукції. Ресурси пошуку.

Новий Регламент ЄС щодо загальної безпеки продукції. Розширення обов’язків виробників.

Оцінка ризиків продукції. Методологія та особливості проведення оцінки ризиків споживчих негармонізованих товарів.

Огляд інструменту SAGА (Risk Assessment for Safety Gate) для проведення оцінки ризиків споживчих негармонізованих товарів.

Практична вправа у групах #2-2: Оцінка ризиків за допомогою ресурсу SAGА (Risk Assessment for Safety Gate) на прикладі споживчих негармонізованих товарів. Перевірка результатів роботи. Поради учасникам.

Заходи з мінімізації ризиків споживчих негармонізованих товарів. Застосування стандартів. Пошук, визначення та їх купівля.

Випробування споживчих негармонізованих товарів. Пошук та підбір лабораторій в ЄС.

Складання технічної документації, що доводить відповідність споживчих негармонізованих товарів. Інструкція споживача.

Вимоги до маркування та пакування споживчих негармонізованих товарів.

Онлайн-маркетплейси. Нові зобов’язання виробників.

Навчання проводиться в рамках проєкту «Подолання викликів відповідності вимогам ринків: прокладання шляху до євроінтеграції», який реалізують Торгово-промислова палата України / Ukrainian CCI та Харківська торгово-промислова палата

Захід організовано в рамках проєкту, якийреалізуєтьсявмежахпроектуміжнародноїспівпраці #ReACT4UA («ЗастосуваннятаімплементаціяУгодипроасоціаціюміжЄСтаУкраїноюусферіторгівлі»), щофінансуєтьсяурядомНімеччиниівиконуєтьсянімецькоюфедеральноюкомпанією Deutsche Gesellschaft für Internationale.