ПРЕЗЕНТОВАНО ДРУГИЙ ЕТАП ПРОЄКТУ ІТС ДЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПЛОДООВОЧЕВОЇ ГАЛУЗІ

DSC 5390 ITC

21 травня у Херсоні стартувала друга фаза проєкту Міжнародного торгового центру (ІТС) «Сприяння виходу малих і середніх підприємств плодоовочевого сектору на зовнішні ринки та включення їх у ланцюжки доданої вартості», що фінансується урядом Швеції. У заході взяв участь віцепрезидент Запорізької ТПП Андрій Куц. Адже Запорізька торгово-промислова палата виступає регіональним партнером проєкту з 2019 року.
Протягом цього часу у Запорізькій ТПП відбулися практичні сесії для компаній агровиробників: ознайомча, а також присвячена темі сертифікації виробництва за міжнародним стандартом GLOBALG.A.P, тренінг для виробників черешні у Мелітополі, інші заходи.
Серед компаній-членів ЗТПП вже є компанії, що мають позитивний досвід участі у проєкті, зокрема, це ФОП Ольшанський С.М., ТМ Farmberry та ФГ «Деметралекс». Зокрема, компанії брали участь у колективному стенді проекту ІТС на найбільшій міжнародній виставці продуктів харчування та напоїв «Gulfood» в Дубаї.

У заході в Херсонській торгово-промисловій палаті взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол Швеції в Україні пан Тобіас Тиберг, менеджер Проєкту ІТС Альона Коломойцева, президент Херсонської ТПП Вікторія Остроумова, бенефіціари і партнери Проєкту з різних регіонів України.
Проєкт, як і раніше, спрямований на підвищення конкурентоспроможності української сільськогосподарської продукції. Друга фаза базуватиметься на попередньому досвіді і розширить географічне охоплення, включивши Вінницьку, Запорізьку та Дніпропетровську області, а також охопить нові категорії продукції.
Перша фаза Проєкту ІТС допомогла малим підприємствам підвищити свою експортну конкурентоспроможність, а також вийти на нові ринки та глобальні ланцюги створення вартості.
Бенефіціари Проєкту розпочали експорт у тринадцятьох нових напрямках, включаючи ЄС, Близький Схід та Азію. Завдяки Проєкту українські організації з підтримки бізнесу отримали важливий практичний досвід, що дозволило їм розширити асортимент послуг та покращити операційні можливості.
Надзвичайний та Повноважний Посол Швеції в Україні пан Тобіас Тиберг заявив, що його країна з нетерпінням чекає реалізації другої фази.
«На основі позитивних результатів, досягнутих на першому етапі та з метою забезпечення стійкості створеного впливу, Швеція зобов’язується продовжувати підтримувати українські малі і середні підприємства протягом другої фази Проєкту, який реалізує ITC», – зазначив пан посол.
Ашиш Шах, директор ITC з питань державних програм, подякував уряду Швеції за щедру підтримку підприємців та довіру до ITC у виконанні другого етапу. Він підкреслив, що за нинішніх обставин, коли пандемія COVID-19 руйнує засоби до існування та економіку у всьому світі, «ми повинні залишатися єдиними у підтримці МСП, яким терміново потрібно допомогти вийти зі складної ситуації… цей Проєкт реалізовується в дуже своєчасний момент, оскільки він допомагає МСП вийти з пандемії».
Вікторія Остроумова, президент Херсонської торгово-промислової палати, зазначила: «Ми вдячні Проєкту ITC за практичну допомогу бізнесу Херсонської області. Для багатьох підприємств Проект став чудовою нагодою заявити про себе на світовому ринку та впевненіше дивитись у майбутнє. Крім того, шанс зустрітися та навчитися у високопрофесійних міжнародних експертів є безцінним та сприяє підвищенню конкурентоспроможності українських компаній. Проєкт ITC багато зробив для просування плодоовочевої та переробної промисловості України, і Херсонська торгово-промислова палата готова і надалі активно працювати з Проєктом на благо підприємств Херсонської області».
Наталія Сударкіна, яка представляє компанію Agro Patriot – одну з компаній-бенефіціарів Проєкту, подякувала Швеції за підтримку та зазначила, що для них Проєкт ITC – це вікно в Європу.
«Участь у виставках допомагає зрозуміти, наскільки ваш товар конкурентоспроможний на зовнішніх ринках, і якщо ні, то що потрібно змінити. Чотири роки тому ми експортували лише до Канади, але сьогодні, завдяки Проєкту ITC, ми розширили свій експорт до восьми країн», – зазначила Наталія Сударкіна.

logo international trade centre 01

Тел. (0619) 43-03-43, (0619) 42-86-32