Учасники кластеру «Інжиніринг. Автоматизація. Машинобудування» взяли активну участь у Запорізькому Промисловому Форумі

20210518 100551Під час Запорізького Промислового Форуму, що відбувся у ВЦ «Козак-Палац» 18 – 20 травня, однією з головних тем для професійних обговорень стали питання розвитку інновацій у промисловості. Запорізька торгово-промислова палата, Асоціація Підприємств Промислової Автоматизації України, НУ «Запорізька Політехніка», ініціативна група компаній кластеру «ІАМ» запросили учасників форуму до дискусії на тему: «Розвиток інноваційної екосистеми промисловості Запорізького регіону». Також ділові перемовини, В2В-зустрічі відбувалися на інформаційному стенді учасників кластеру.

Модератор «круглого столу», генеральний директор Асоціації Підприємств Промислової Автоматизації України Олександр Юрчак зазначає: «Кластер розвивається, його учасники активно працюють над пошуком нових ділових контактів. Наразі представники об’єднання відвідують у складі ділової місії Узбекистан.
…Розвиток промислових інновацій є дуже важливим. Під час круглого столу будемо ділитися аналітичними напрацюваннями, що являє собою інноваційна екосистема Запорізького регіону, як її розвивати, як посилювати співпрацю. Перший напрям – це виробнича кооперація на регіональному рівні, другий – це експорт та інтернаціоналізація. Крокуємо далі!».
Віцепрезидент Запорізької ТПП Андрій Куц під час відкриття заходу нагадав, що саме на Запорізькому Промисловому Форумі минулого року відбулося представлення кластеру широкій громадськості. Відтоді – заручилися підтримкою міжнародних проєктів, у найближчих планах - розвиток кластерного напряму спільно з Вільнюською торгово-промисловою і ремісничою палатою – в рамках двостороннього проєкту, спрямованого на покращення експортних можливостей малого та середнього підприємництва у Східній Європі.
До речі, тема «круглого столу» стала логічним продовженням Technology & Innovation day, що відбувся цього року у Запорізькій ТПП.
Отже, основні тези дискусійного заходу:
- без цілісної та послідовної стратегії, інноваційна екосистема в промисловості не буде розвиватись. Потрібен розвиток окремих елементів інноваційної інфраструктури, як індустріальні та технопарки, інкубатори та акселератори промислових хайтек, Fablabs. Центри Індустрії 4.0 тощо. - Стратегія розвитку має включати, перш за все, об’єднаня та консолідацію влади, науки та бізнесу навколо справжніх пріоритетів смарт-спеціалізації, які потрібно спільно доопрацьовувати.
- Не менш важливими є запуск системних та добре фінансованих програм розвитку в напрямах фандрейзингу, експорту та інтернаціоналізації. Всі ці програми та проєкти розвитку потрібно фіксувати в регіональній стратегії розвитку інноваційної екосистеми промисловості.
- Дискусія, що відбулась після виступів, порушила також питання кадрової підтримки та освіти.

logo international trade centre 01

Тел. (0619) 43-03-43, (0619) 42-86-32