Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України». - Позиція ТПП України

Міністерством соціальної політики винесено на обговорення проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України». ТПП України разом з регіональними торгово-промисловими палатами, із залученням представників бізнесу у регіонах проведено обговорення цього законопроекту та надано пропозиції до Міністерства соціальної політики України та Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.
Зокрема, акцентується увагу на наступному:
Запропоноване в законопроекті збільшення з 5 до 10 перших днів оплати тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця призведе до двократного збільшення витрат роботодавцями.
В той же час, Єдиний соціальний внесок роботодавці сплачуватимуть і надалі в порядку і обсягах, що встановлені на теперішній час. Тобто, роботодавці платитимуть державі 22% ЄСВ, але одночасно за власний рахунок зобов’язані утримувати працівників, які перебувають на лікарняному.
Також у законопроекті пропонується радикально збільшити необхідний стаж як критерій для отримання виплати за лікарняними. Так, право на оплату лікарняних у розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу) виникатиме лише у застрахованих осіб, які мають страховий стаж понад 20 років. Це призведе до того, що працівники усіляко уникатимуть офіційних лікарняних та створюватимуть загрозу для власного здоров’я та здоров’я оточуючих.
Запропонована норма порушує як права застрахованих осіб на гідний соціальний захист та соціальні гарантії, так і права роботодавців.
Враховуючи, що зазначені зміни, які запропоновані в законопроекті, вносяться на фоні нестабільної соціально-економічної ситуації в країні, безпекових ризиків та пандемії COVID-19, вважаємо за доцільне не підтримувати його як такий, що може створювати соціальну напругу в суспільстві.

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України»:

logo international trade centre 01

Тел. (0619) 43-03-43, (0619) 42-86-32