Практикум з актуальних питань оренди землі: 29 березня 2021

оренда землі29 березня Запорізька торгово-промислова палата запрошує на практикум: «Оренда землі: договори, вирішення проблемних питань, актуальна практика». Початок заходу: о 10.00.
Експерт практикуму – Віталій Правдюк, керуючий партнер юридичної компанії «Бізнес Форс». Спеціалізація: земельне право, нерухомість, будівництво. Досвід юридичної практики в спеціалізації - близько десяти років. Працював в найбільших будівельних компаніях України, включаючи «XXI Століття». Автор численних публікацій в спеціалізованих виданнях «Будівельна діяльність», Building, Property Times.

2020 рік виявився насиченим щодо земельних новацій. З липня 2020 року набули чинності істотні зміни щодо договорів оренди землі, а 17 червня Верховна Рада прийняла законопроект 2280, що корінним чином змінює підходи до цільового призначення землі.
Крім того, в липні 2021 року набуває чинності Закон щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

У програмі:

І Основні земельно-правові зміни
1. Аналіз основних законодавчих та підзаконних актів, що були прийняті або набули чинності в 2020-2021 роках та стосуються земельних відносин.
2. Практичні наслідки скасування Мораторію на землю: чи збільшилась кількість позовів про розірвання договорів оренди землі?
3. Кардинальні зміни щодо цільового призначення землі, передбачені Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель».
4. Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству». Ключові зміни що стосуються договорів оренди землі.
5. Ключові ознаки договору оренди землі, що відмежовують його від схожих конструкцій.
6. Внутрішні ризики орендних агропідприємств. Як оптимізувати роботу, щоб убезпечитись від ризиків втрати землі.

ІІ Проблеми рейдерства. Реєстрація прав оренди
7. Новації в діяльності Колегії Мінюсту з розгляду спорів в сфері реєстрації, істотні зміни в порядку розгляду скарг.
8. Аналіз висновків Колегії Мінюсту 2020 року в питаннях реєстрації права оренди землі.
9. Спори пов’язані з незаконною реєстрацією, судова практика 2020 року. Які види позовних вимог є безперспективними з огляду на зміни в законодавстві та судовій практиці.
10. Недійсність правових документів на землю та договорів оренди землі. Витребування майна: основні проблеми та вектори питань пов’язаних із витребуванням майна та недійсністю правочинів. Судова практика 2019-2021 років.
11. Особливості участі прокурора в спорах щодо витребування земель. Строк позовної давності у спорах. Коли участь прокуратури в цивільній чи господарській справі є незаконною.

ІІІ Інші проблемні моменти оренди землі
12. Примус до оренди: чи законні вимоги органів місцевого самоврядування вимагати від власників будівель компенсацію за не оформлення договору оренди. Судова практика 2019-2021 років.
13. Проблема початку оренди. Момент укладення договору, момент початку орендних відносин, момент реєстрації.
14. Орендна плата. Проблема справедливості розміру. Чи можна оскаржити розмір орендної плати.
15. Розірвання договорів оренди землі. Проблема істотності порушень. Які саме порушення суди вважають істотними.
16. Поновлення договорів оренди землі, - чи діє «мовчазна згода? Проблема застосування ст. 33 Закону «Про оренду землі».
17. Інші проблемні питання пов’язані з договорами оренди землі.

Вартість участі: 1500 грн. (в т.ч. ПДВ).
Місце проведення: ЗТПП, б. Центральний 4, к. 223, с 10.00 до 16.00.

logo international trade centre 01

Тел. (0619) 43-03-43, (0619) 42-86-32