Центр інформаційної підтримки бізнесу м. Запоріжжя сприяє міжрегіональній кооперації та експортним ініціативам

62400268 2389333287786292 3391872382460231680 n12-13 червня у м. Кременчук відбувається Експортний форум «Кременчук експортує!». Захід організував Центр інформаційної підтримки бізнесу Запоріжжя, заснований на базі Запорізької торгово-промислової палати за підтримки ЄБРР у рамках ініціативи EU4Business Європейського Союзу. Регіональний партнер – Кременчуцьке відділення Полтавської торгово-промислової палати.

Метою форуму є залучення малого та середнього бізнесу до включення в експортні відносини з партнерами на закордонних ринках, підтримка зовнішньоекономічних ініціатив, міжрегіональної кооперації та створення майданчику для презентації інноваційних рішень.

До Кременчука завітали авторитетні українські та закордонні спікери. У їх числі – експерт проекту CUTIS Уряду Канади Валерій Кокоть, представник ТПП України в Австрійській Республіці Райнер Штальтнер, директор Асоціації експортерів і імпортерів, експерт у галузі міжнародної торгівлі Микола Ларін, експерти програми GIZ Fit for Partnership with Germany Олена Луценко та Олександр Алєшко, президент Клубу експортерів Євгенія Литвинова, директор зі стратегічного розвитку Kaizen Institute Ukraine Ігор Снітівкер, інші досвідчені фахівці у сфері експорту.

У перший день заходу запропонували три тематичні блоки. А саме: розширення географії експорту українських компаній, інструменти підтримки та фінансування експортно-імпортної діяльності, внутрішньої кооперації, а також можливості програми Fit for Partnership with Germany.

Зокрема, Валерій Кокоть, експерт проекту CUTIS Уряду Канади розповів присутнім про нові можливості Канадсько-Українських відносин. Також учасники форуму дізналися про експорт української продукції до Японії, експорт продукції за допомогою електронних торгових майданчиків, особливості експорту в Ізраїль, про мрії та реалії українського експорту. А також про те, як експортувати на різні ринки, використовуючи зони вільної торгівлі та преференції у торгівлі на свою користь, пошук партнерів за кордоном, основи міжнародного маркетингу, європейський досвід та ще багато іншого.

Щодо можливості програми Fit for Partnership with Germany, то присутнім покроково пояснили, як вийти на німецький ринок, знайти там партнерів, про пастку першого контакту та чого чекають німці від українських компаній та чого чекаємо від них ми.

Активну участь у даних дискусіях взяли представники Полтавської області. Зокрема, директор КП «Інститут розвитку Кременчука» Андрій Мельник, представник Товариства охорони природи Юрій Сподін. Власним досвідом зовнішньоекономічної діяльності поділяться представники кременчуцьких компаній-експортерів: «Лукас», «Фабрика рукавних фільтрів», «КРЕМТЕКС».

13 червня форум продовжився у форматі стратегічної бізнес-сесії. Учасники разом з експертами мають унікальну можливість розробити власний кейс з експортної діяльності за наступним планом:

–       Експортні діяльність. З чого почати?

–       Комерційна діяльність. Які пункти обов’язково повинні входити в комерційну пропозицію для розгляду її іноземними партнерами?

–       Маркетинг, як важлива складова експортної діяльності.

–       Визначення походження товару. Формула розрахунку і вплив на кінцеву вартість товару на експорт.

–       Собівартість товару. Розрахунок експортних можливостей.

–       Варіанти оплати за товар і їх вплив на кінцеву ціну товару. Які ризики в кожному з варіантів?

–       Оптимізація процесу перевезення і страхування вантажів при експорті.

–       Всі витрати і ризики при формуванні ціни в експортній діяльності.

А по закінченні форуму заплановано візит на ПАТ «Виробничо-торговельну фірму «КРИМТЕКС», яка є однією із найуспішніших експортерів Полтавської області.