Ще один крок на шляху до експорту

114 травня у Запорізькій торгово-промисловій палаті відбувся тренінг для виробників агропродукції, присвячений сертифікації виробництва за міжнародним стандартом GLOBALG.A.P. Це один із освітніх заходів проекту Міжнародного Торгового Центру (ITC), що розпочав свою роботу у Запорізькому регіоні з початку 2019 року. Запорізька ТПП виступає регіональним партнером проекту.

Як зазначила національний менеджер ІТС Альона Коломойцева, проект працює з 2016 року у Херсонській, Миколаївській та Одеській областях, з 2019 року – вже і у Запорізькій, Дніпропетровській та Вінницькій областях.

Головна мета – допомогти малим і середнім виробникам та переробникам свіжих овочів і фруктів підвищити конкурентоспроможність, інтегруватися в національні та глобальні ланцюжки створення доданої вартості, відкрити доступ до нових ринків з фокусом на ринки ЄС.

У заході взяли участь понад 40-ка підприємств агросектору Запорізької, а також Херсонської, Миколаївської областей, які вже мають досвід участі у проекті.

Як зазначила консультант з питань сертифікації виробництва за стандартом GLOBALG.A.P Ніна Дмітраш, стандарт не є обов’язковим для експортерів, проте допомагає отримати конкурентні переваги і знайти свою нішу, «це ще один крок на шляху до системного експорту». GLOBALG.A.P. – це стандарт для свіжої первинної продукції, який демонструє прозорість всього виробництва. Завдяки ньому ми можемо простежити, де росла продукція, які ресурси використовувалися.

15 травня тренінг продовжиться на базі ТОВ «Сади Дніпра» у с. Підгороднє Дніпропетровської області. Учасникам, які тільки замислюються над сертифікацією, буде корисно відвідати це агропідприємство, яке вже отримало сертифікат GLOBALG.A.P.

tppbizedu4