Запорізька ТПП допомагає малому бізнесу впроваджувати систему НАССР

1Нагадуємо, що в Україні триває обов’язковий перехід на систему управління безпечністю харчових продуктів – НАССР. У Запорізькій ТПП нещодавно відбувся спеціальний семінар з цієї теми. Докладніше про програми-передумови НАССР, розробку документації, правила здійснення безпечних закупівель і організацію роботи персоналу в контексті системи управління безпечністю харчових продуктів представникам малого бізнесу розповідали консультанти, запрошені Запорізькою ТПП.

Адже згідно з законодавством, з 20 вересня 2019 року наявність системи НАССР стає обов’язковою для підприємств, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу і мають не більше 10 осіб робочого персоналу. У зв‘язку з цим Запорізька ТПП розпочинає активну консультаційну кампанію для суб’єктів малого бізнесу, які працюють на «малих» потужностях із продуктами харчування.

Зокрема, у рамках тематичного семінару експерти ЗТПП і консультанти з Києва відвідали одну із точок громадського харчування м. Запоріжжя і провели попередній аудит на відповідність вимогам НАССР. За домовленістю із власником закладу представники ТПП оглянули всі приміщення і надали поради щодо оптимізації виробничого процесу і планування робочого простору з урахування наведених вище принципів НАССР.

В травні-червні 2019 року ЗТПП планує продовжити серію навчальних семінарів з НАССР і стати ще ближчою для підприємців, яким це необхідно. Семінари будуть проведені не лише в Запоріжжі, але і в Мелітополі та Бердянську (напередодні курортного сезону).

Початок занять в такій «школі» НАССР буде анонсовано на ще одному професійному заході для рестораторів і готельєрів – форумі HoReCaPRO.

Звертаємо увагу, що до принципів НАССР (системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках) належать:

1) ідентифікація небезпечних факторів, яким необхідно запобігти або які необхідно усунути або зменшити до прийнятного рівня;

2) визначення критичних контрольних точок на етапах, на яких контроль управління є визначальним для запобігання виникненню небезпечних факторів, їх усунення або зменшення до прийнятного рівня;

3) установлення критичних меж у критичних контрольних точках, які дають змогу відрізнити прийнятність харчового продукту від неприйнятності з точки зору його безпечності;

4) проведення процедур моніторингу в критичних контрольних точках, які забезпечують отримання даних для оперативного управління небезпечними факторами;

5) запровадження коригувальних дій, які повинні проводитися, якщо результати моніторингу свідчать про те, що певна критична контрольна точка вийшла з-під контролю;

6) розроблення процедур, які повинні застосовуватися на постійній основі, з метою перевірки результативності заходів, зазначених у пунктах 1-5;

7) розроблення документів та ведення записів відповідно до виду діяльності та обсягів виробництва для підтвердження результативного застосування заходів, які зазначені у пунктах 1-6.