Ambiente

Наслідки кібератаки та податкові зміни розглянули на практикумі

12
21 липня у Запорізькій торгово-промисловій палаті відбувся практикум, присвячений змінам у податковому законодавстві, що нещодавно вступили в дію. Окрема «спецтема» зустрічі – кібератака на український бізнес та її наслідки.
У контексті підготовки до складання звітності за перше півріччя 2017 року, експерт з питань оподаткування Олена Бондарєва проінформувала бухгалтерів запорізьких підприємств щодо призупинення реєстрації податкових накладних та критеріїв перевірки, дій податкової та платників податків, термінів, необхідних документів, відповідальності, наслідків в обліку продавця та покупця, внесення у порядок реєстрації податкових накладних у ЄРПН, кодів УКТ ЗЕД у податкових накладних. А також - надала поточні роз’яснення та трактування з різноманітних актуальних питань нарахування ПДВ.
Підтемами практикуму стали зміни в оподаткуванні прибутків: форма декларації та нюанси фінансової звітності, «зарплатні» податки, коментарі до нового порядку проведення перевірок з трудового законодавства, зовнішньоекономічні розрахунки, операції з основними ресурсами.
Кібератака, що сталася 27 червня 2017 року та вразила велику кількість комп’ютерів на території України, призвела до втрати значної кількості даних. Про те, що робити бухгалтеру у ситуації, що склалася, йшла мова на практикумі.
Головний юрисконсульт Запорізької торгово-промислової палати Яна Шамілова виступила з доповіддю про особливості визнання наслідків кібератаки форс-мажорними обставинами, що звільняють суб'єктів господарювання від штрафних санкцій за невиконання договірних зобов'язань та зобов'язань перед бюджетом.
Правові та фінансові наслідки кібератаки у своєму виступі також висвітлив заступник начальника відділу протидії кіберзлочинності у Запорізькій області Сергій Кондрико.