Ambiente

Кібератака як форс-мажор

123З 28 червня 2017 р. до Запорізької ТПП надходить велика кількість запитів стосовно визнання наслідків хакерської атаки на комп’ютерні мережі форс-мажорними обставинами.
Головний юрисконсульт Запорізької торгово-промислової палати Яна Шамілова зазначає, що в результаті кібератаки суб’єкти підприємницької діяльності зіткнулися з двома проблемами:
- неможливість своєчасно виконати свої зобов'язання перед бюджетом;
- невиконання договірних зобов’язань.
13 липня 2017р. Верховна Рада України проголосувала за законопроект 6684, відповідно до якого:
- штрафні санкції за порушення граничних строків реєстрації податкових та акцизних накладних та/або розрахунків коригування до них, які були складені в період з 01.06.2017 до 30.06.2017, не застосовуються до платника податків за умови реєстрації таких документів не пізніше 31.07.2017р. Такі податкові накладні/розрахунки коригування вважаються своєчасно зареєстрованими;
- крім цього, Законом передбачено, що до 31.12.2017р. у разі втрати та/або пошкодження інформації унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерних мереж платника та наявності документів, що підтверджують зазначені події, платник протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом зобов’язаний письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку. Такий платник зобов’язаний відновити втрачену та/або пошкоджену інформацію;
- також, у разі неможливості проведення перевірки платника терміни здійснення таких заходів податкового контролю переносяться контролюючим органом до дати відновлення інформації, але не пізніше 31.12.2017р.
Закон вступить в силу після його підписання Президентом та офіційного опублікування.
Але даний законопроект стосується лише одного виду зобов’язань. У разі ж ймовірності застосування до підприємців штрафних санкцій за несвоєчасне виконання інших зобов’язань перед бюджетом, або у разі неможливості своєчасного виконання договірних (контрактних) зобов’язань, підприємці можуть звернутися до Запорізької торгово-промислової палати та подати на розгляд документи для засвідчення форс-мажорних обставин. Важливо розуміти, що сертифікат про форс-мажорні обставини не звільняє заявника від виконання будь-якого зобов’язання в натурі, а лише від застосування до нього штрафних санкцій за несвоєчасність виконання таких зобов’язань.
У випадку звернення до ТПП за засвідченням форс-мажорних обставин внаслідок кібератаки ми рекомендуємо підготувати такі документи:
- документи, що підтверджують вимушене призупинення комерційної діяльності та прострочення зобов’язань;
- заяву в Національну поліцію, а також витяг з кримінального провадження;
- акт, який фіксує факт кібератаки та ії наслідки;
- інші документи, які свідчать про втрату документів/інформації;
- повідомлення органів ДФС (або контрагентів за договором) про те, що трапилось.
Даний перелік не є вичерпним! Заявник може надати будь-які інші докази, які підтверджують вплив форс-мажорних обставин, вказаних в заяві, на виконання заявником податкових або договірних зобов’язань.
Додаткова інформація за тел: (061)233-05-73, 095-234-85-00.