У Запорізькій ТПП відбувся практикум з актуальних питань оренди землі

IMG 2198Запорізька торгово-промислова палата продовжує серію освітньо-консультаційних заходів з актуальних законодавчих питань. 29 березня на тренінгу для агровиробників, представників місцевого самоврядування, ОТГ розглянули питання земельного законодавства, а саме – законодавство щодо оренди землі.
Експерт практикуму – Віталій Правдюк, керуючий партнер юридичної компанії «Бізнес Форс», викладач кафедри земельного і аграрного права Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка зазначає:
«Захід розрахований на власників землі і орендарів, перш за все – земель сільськогосподарського призначення, оскільки за кілька місяців набуває чинності закон, яким скасовано мораторій на землю комунальної і державної власності (у липні 2021 року набуває чинності Закон щодо обігу земель сільськогосподарського призначення). Для підготовки до цього ринку залишається дуже мало часу. Крім того, виникли нові ризики, пов’язані зі збільшенням кількості позовів про розірвання або визнання недійсними договорів оренди, тому треба розуміти ризики та вміти протистояти цим викликам».
Спікер називає такі основні аспекти, на які слід звернути увагу, зокрема, агровиробникам:
1. Вкрай необхідною є для всіх агровиробників інвентаризація укладених договорів, пошук тих ризикових моментів, за якими можуть бути застосовані атаки для припинення договорів.
2. Вже незабаром Верховною Радаю має бути ухвалений законопроект № 2194, який передбачає повну передачу ОТГ усіх земель, які раніше знаходились у державній власності. Це також впливає на зміну правовідносин. По суті – всі агровиробники будуть переважно орендувати землю, яка знаходитиметься у комунальній власності.
3. Під час практикуму розглянули судову практику – конкретні кейси, рішення Верховного суду України 2020, 2021 років, які можуть бути застосовані при вирішенні проблемних ситуацій.

Вже у середу, 31 березня на практикумі у Запорізькій торгово-промисловій палаті вивчаємо актуальні питання трудових правовідносин. Зокрема, розглянемо перехід на електронні трудові книжки, страховий стаж,
дистанційна та робота вдома, оплата, охорона праці.

logo international trade centre 01

Тел. (0619) 43-03-43, (0619) 42-86-32