Сприяємо розвитку кластерного руху у регіоні

12

Об’єднання зусиль, спільних інтересів бізнесу, освіти і науки, профільних асоціацій допомагає підприємствам ставати сильнішими, випускати якісну конкурентоздатну продукцію і відповідно - підвищувати прибутки. Про перспективні плани розвитку кластеру «Інжиніринг. Автоматизація. Машинобудування» йшла мова під час стратегічної сесії, що відбулася 22 грудня.

Вітаючи учасників заходу, віцепрезидент Запорізької ТПП Андрій Куц відзначив, що тема кластеризації дуже близька системі палат. Зокрема, Запорізька торгово-промислова палата постійно вивчає досвід європейських колег щодо впровадження кластерних ініціатив, надає підтримку запорізьким підприємствам, які прагнуть виходити на зовнішні ринки, розвиватися за допомогою кластерних ініціатив.
Генеральний директор Асоціації Підприємств Промислової Асоціації Олександр Юрчак, модератор зустрічі ділиться першими враженнями від заходу:
- Стратегічна сесія Запорізького кластеру ІАМ перевершила сподівання своїх учасників. Велика активність всіх присутніх в офлайн, уважна аудиторія в онлайн, спільна зарядженість на результати та конструктив – все це дало чимало нових пропозицій та уточнень до планів на 2021. Подяка стратегічному партнеру АППАУ в регіоні – Запорізькій торгово-промисловій палаті, проєкту UNDP Ukraine / ПРООН в Україні зі зміцнення інституційної спроможності бізнес-об’єднань, АППАУ входить в цей проєкт й захід відбувся саме завдяки їх підтримці.
2020 став роком активної реалізації спільних ініціатив для учасників кластеру «Інжиніринг. Автоматизація. Машинобудування»: від представлення широкій громадськості під час Запорізького Промислового Форуму – до вирішення низки організаційних питань, проведення навчальних бізнес-сесій, вебінарів.
Кластер заручився міжнародною, регіональною підтримкою. Ініціатива Запорізької торгово-промислової палати, Асоціації Підприємств Промислової Автоматизації України, Національного університету «Запорізька політехніка» та групи запорізьких компаній підтримала програма ООН з відновлення та розбудови миру. Також діяльність Кластеру визначена одним із перспективних напрямів у Стратегії регіонального розвитку Запорізької області до 2027 року.
Під час стратегічної сесії:
• презентували стратегічні напрями розвитку на 2021 рік кластеру ІАМ;
• визначили цілі та завдання кластеру ІАМ в Запорізькому регіоні;
• обговорили та деталізували перелік пріоритетних проєктів та заходів на 2021 рік;
• розглянули початкову програму дій по залученню нових членів та партнерів кластеру.
Зокрема, серед пріоритетів – розвиток інноваційної екосистеми, виробничої кооперації, реалізація експортних ініціатив, організація підготовки кадрів і популяризація робітничих професій.

logo international trade centre 01

Тел. (0619) 43-03-43, (0619) 42-86-32