Кластер «Інжиніринг. Автоматизація. Машинобудування» впевнено заявив про себе на Запорізькому Промисловому Форумі

128 вересня у виставковому центрі «Козак-Палац», під час Запорізького Промислового Форуму, презентували професійне об’єднання підприємців, науковців і бізнес-асоціацій. Його назва – кластер «Інжиніринг. Автоматизація. Машинобудування», що створений за ініціативи Запорізької торгово-промислової палати, Асоціації Підприємств Промислової Автоматизації України, Національного університету «Запорізька політехніка», групи компаній, які вже долучилися до такої співпраці.

Участь кластеру у форумі стала першим масштабним представленням об’єднання широкій аудиторії підприємців, науковців, профільних асоціацій. Крім дискусійної зустрічі учасників, у виставковій залі працював інформаційний стенд об’єднання, були презентовані розробки компаній-учасників.

Віцепрезидент Запорізької ТПП Андрій Куц відзначив зростання зацікавленості кластерним рухом серед компаній – членів Торгово-промислової палати, серед яких – підприємства, вищі навчальні заклади, які мають гарні перспективи створити ефективний виробничий ланцюг.

Генеральний директор Асоціації Підприємств Промислової Автоматизації України Олександр Юрчак ділиться першими підсумками заходу:
«• Зустріч інтегрована в форум, про нас згадували кілька разів впродовж відкриття, є увага місцевої преси.
• Провели окреме засідання кластеру – розмови про value chain (ланцюг цінностей) відкривають несподівані ролі окремих учасників кластеру (зокрема, «Ролл Гранд» (компанія з виробництва комплектуючих для воріт) раптом виявилася чудовим «технологічним брокером», здатним ставити ТЗ для кількох ланок в ланцюгу).
• Теза про те, що кластер й управління value chain тут швидше створює конкурентні переваги, ніж «я сам все в себе» чи «кожен за себе» - укріпилась».
Наразі до кластерного руху вже приєдналися запорізькі компанії ТОВ «Ролл Гранд», ТОВ «Тріада ЛТД КО», ТОВ «Метексперт», ПАТ «Завод Перетворювач», ТОВ «ПК Котломонтаж», ТОВ «Завод Кранкомплект», ТОВ «Будкомплект», «QRSmarty», ТОВ «Інфоком», ТОВ НВП «Хартрон-ЮКОМ», ПМВКП «Ассоль». Організатори сподіваються, що після презентації, до числа учасників приєднаються нові компанії.

IMG 0312
Не тільки обговорення перспектив, але й конкретні дії. Вже під час форуму учасник кластеру НУ «Запорізька політехніка» презентував новий проєкт – Дитячо-юнацький науковий університет «Запорізької політехніки», за співпраці з Позашкільним навчальним закладом «Центр науково-технічної творчості молоді «Політ»», а також закладами загальної середньої освіти. Основним завданням проєкту є формування нового підходу до залучення абітурієнтів шляхом формування стійкого інтересу до природничо-математичних предметів, дослідництва та винахідництва.
Маючи за мету популяризувати інженерну освіту у регіоні задля підготовки висококваліфікованих, зацікавлених у подальшому розвитку кадрів, Дитячий університет функціонуватиме за різними напрямками, серед яких науково-технічний, дослідницько-експериментальний, гуманітарний.
Освітяни відкриті для співпраці, адже спільна мета – формування у регіоні нового кластеру ІАМ та Індустрії 4.0. Ці завдання можливо реалізувати лише за умови підготовки висококваліфікованих, компетентних інженерних кадрів.

119063443 3445798195477112 428600751409193205 o25 вересня 2020 року відбудеться урочисте відкриття «Дитячо-юнацького наукового університету, що стане наступним кроком до формування нового підходу до освіти, а отже, і до формування успішного кластеру ІАМ у нашому регіоні.

119057461 3445798325477099 669670063126264722 o
Наразі організатори і учасники кластеру запрошують приєднуватися до ініціативи:
«Ми запрошуємо саме вас:
- Машинобудування. Металургія. Робототехніка
- Університети та інші освітні заклади
- Проєктно-інжинірингові компанії
- ІТ-автоматизація і ІТ-розробки у промисловості»
Приєднатися до роботи кластеру:
тел. (061) 233-11-72

Проєкт «Кластер «Інжиніринг. Автоматизація. Машинобудування» реалізується Запорізькою торгово-промисловою палатою в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).
Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

logo international trade centre 01

Тел. (0619) 43-03-43, (0619) 42-86-32