23542351

На Форумі «AgroPro» обговорили переваги і шляхи кооперації

IMG 621431 жовтня у ВЦ «Козак-Палац» стартував ІІІ спеціалізований аграрний форум «AgroPro». Захід відбувся в рамках  Європейського Тижня Підприємництва. Організатор: Центр інформаційної підтримки бізнесу м. Запоріжжя, оснований на базі Запорізької торгово-промислової палати, за підтримки ЄБРР в рамках ініціативи «EU4Business» Європейського Союзу.

«Сила в кооперації» - основна тема заходу. У числі учасників - власники та топ-менеджери малих і середніх підприємств агросектору, сфери виробництва і перероб-ки, торгівлі, послуг та інших галузей економіки.

2

«Сільськогосподарська кооперація може стати основою для розвитку малого бізнесу та підприємництва у селах, а значить — створити умови для процвітання сільських громад та реформування аграрного сектору», - наголосив віце-президент Запорізької ТПП Андрій Куц.
Участь у заході взяв  директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Поляков.

« …Кооперація, об'єднання в кластери або кооперативи - це потужний інструмент ринкової економіки. На сьогодні в області створено 29 кооперативів, що об’єднали 726 осіб»

Сучасні тенденції створення кооперативів, фінансові інструменти, податкові та юридичні аспекти, смарт-технології – цим та іншим темам присвячені виступи авто-ритетних експертів, власними практичними«кейсами» діляться компанії, що вже ус-пішно застосовують переваги кооперації на практиці.
Модератором першої дискусії форуму, присвяченій сучасним тенденція кооперації в агросекторі, виступив Олег Юхновський, голова комітету підприємців АПК при Тор-гово-промисловій палаті України. Спікер зазначив:

«Відродження кооперативного руху – складний і тривалий процес. Приємно відзначити, що Запорізький регіон уже має успішні практичні приклади кооперації, що будуть представлені на форумі.
В цілому, розвиток кооперації в Україні має величезний потенціал, що може і має забезпечити якісні зміни у сільському господарстві, суттєво підвищити конкурентоспроможність української продукції на внутрішньому та зовнішніх рин-ках, сприяти розвитку малого та середнього аграрного бізнесу».

Національний менеджер Проекту ІТС в Україні «Сприяння виходу малих і середніх підприємств плодоовочевого сектору на зовнішні ринки та включення їх у ланцюжки доданої вартості» Альона Коломойцева представила на форумі особливості і пере-ваги спільної участі МСП плодоовочевого сектору у міжнародних виставкових захо-дах.

Власним досвідом поділилися підприємці, які вже побували на міжнародних вис-тавках разом із Проектом ІТС. Це представники компній ФОП «Ольшанський», ФГ «Деметралєкс», ТОВ «Агро-поставка».
1 листопада учасники форуму завітали до компанії «СПП «Лана», де познайом-ляться з практичними прикладами застосування сільськогосподарської кооперації.

tppbizedu4