Громади вивчають досвід впровадження систем управління якістю

13 жовтня Запорізька торгово-промислова палата спільно з Асоціацією органів місцевого самоврядування «Регіональний центр розвитку спроможних територіальних громад Запорізької області» запросила представників об’єднаних територіальних громад до участі у круглому столі з обговорення перспектив впровадження у громадах систем управління якістю послуг відповідно до ISO 9001:2015.

Міжнародний досвід і уніфікація систем управління до європейських практик дозволить підвищити ефективність управління громадою і територією, покращити інвестиційну привабливість ОТГ для вітчизняних та іноземних партнерів, а також спростити доступ до грантових ресурсів, - переконують експерти.

Зокрема, з досвідом роботи з органами місцевого самоврядування присутніх ознайомив сертифікований консультант з управління Євген Годнєв.

Віце-президент «Всеукраїнської асоціації консультантів з управління» Ельвіра Файзулліна наголосила, що драйвером у процесі розвитку послуг органів місцевого самоврядування в ОТГ повинно стати впровадження систем управління якістю.

Голови ОТГ підтримують такий підхід, і вже активно цікавляться європейською практикою.

Зокрема, досвід сертифікації управління якістю демонструють Німеччина, Польща, Чехія. Ще у 2002 році цей шлях пройшли у польському місті Бихава. Бурмістр м. Бихава Януш Урбан оцінює цю подію як справжню революцію самоврядування, про це він розповів під час онлайн-спілкування у ЗТПП з представниками ОТГ:

- Ця робота не є легкою, але приносить плоди. Для нас це означало перейти на зовсім інший спосіб мислення, головне – орієнтуватися на споживача.

Результат – отримання європейського фінансування на реконструкцію міста, очищення стоків, інфраструктурні, соціальні проекти.

Запорізька торгово-промислова палата впроваджує і підтримує системи управління якістю на підприємствах Запоріжжя вже понад 15 років. За цей час співробітники ЗТПП набули власного досвіду роботи зі стандартом ISO 9001 і побудували мережу контактів з українськими та зарубіжними експертами. Це дозволило вийти на новий рівень компетенції - розпочати сертифікацію муніципальних Центрів надання адміністративних послуг на відповідність вимогам міжнародних стандартів.

Новий проєкт, що стартував у серпні, допоможе покращити ефективність послуг і забезпечити сталу роботу ЦНАПів. Його Запорізька ТПП реалізує у партнерстві з органом із сертифікації «Глобал Сертифік» (м. Київ») та ТОВ «Центр розвитку якості» (м. Київ), які брали участь у подібних ініціативах в інших регіонах України.

tppbizedu4