Запорізький бізнес переходить на систему контролю безпеки харчової продукції НАССР

1Експерти Запорізької торгово-промислової палати нагадують, що в Україні триває обов’язковий перехід на систему управління безпечністю харчових продуктів – НАССР. Дедлайн для  малого і середнього бізнесу – 20 вересня 2019 року. Саме до цієї дати всі українські підприємства харчової галузі мають впровадити систему НАССР (аналіз ризиків і контролю критичних точок, яка діє у Європі) на своїх виробничих потужностях. З 2017 року  ці стандарти вже діють на молокозаводах і підприємствах із переробки м’яса, продукції рослинництва.

На черзі – малі підприємства, кафе і ресторани. Для цієї групи запорізьких компаній, а також представників шкіл, дитячих оздоровчих центрів, які надають послуги із харчування, 4 квітня Запорізька торгово-промислова палата організувала тематичний семінар.

Запорізька ТПП дякує за підтримку заходу залученим консультантам: міжнародному аудитору НАССР Юлії Гріфцовій та начальнику відділу державного контролю управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Запорізькій області Олексію Щокіну, які надали підприємцям кваліфіковані поради та роз’яснення.

«НАССР передбачає контроль безпечності продукції на всіх етапах – від лану – до столу. У підсумку споживач повинен отримати безпечний для вживання продукт, – зазначає Юлія Гріфцова. - Навколо цієї системи залишається багато стереотипів – насправді все нескладно для будь-якого оператора харчової ланки».

Олексій Щокін як представник контролюючого органу розповів учасникам про порядок проведення перевірок, основні вимоги до підприємств. «Головне – бажання та почуття відповідальності перед споживачем», - зазначив консультант.

Відповідно до Закону України «Про основні вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» з 20 вересня 2019 року наявність системи НАССР стає обов’язковою для підприємств, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу і мають не більше 10 осіб робочого персоналу.

Таким чином, всі підприємства, які працюють з продуктами харчування, в тому числі компанії, зайняті в сфері HoReCa (готелі, ресторани, кафе), заклади освіти, торгові і складські організації незалежно від розміру виробничих потужностей, повинні застосовувати постійно діючі процедури, засновані на принципах НАССР та визначені наказом Мінагрополітики України № 590 від 01.10.2012 року.

Як розробити документацію? Що допоможе правильно організувати роботу? Як підготувати персонал? - Ці та багато інших питань у контексті системи НАССР цікавили учасників семінару.

Варто відзначити, що підприємства, які експортують свою продукцію до країн Євросоюзу, перейшли на систему НАССР задовго до того, як закон вступив у дію. Це одна з ключових умов для експорту українських продуктів харчування на ринок ЄС, де дотримання стандартів НАССР є обов’язковим з грудня 1995 року.

Відтак сьогодні всі українські компанії, діяльність яких пов’язана з харчовою продукцією, мають працювати за міжнародними стандартами.

Запорізька торгово-промислова палата планує і надалі організовувати роз‘яснювальні семінари, практикуми з цієї теми, а також – запрошує звертатися за консультаційною підтримкою до управління експертиз за тел. (061) 213-50-27.
IFFA Banner 240x350