64222 001 AUM Banner 600x80 en

Система управління якістю у громаді – перепустка до інвестицій

1Про сучасні механізми підвищення ефективності надання суспільних послуг та якості життя в об’єднаних територіальних громадах йшла мова на круглому столі з представниками ОТГ, ініційованому Запорізькою торгово-промисловою палатою за підтримки органу з сертифікації «Глобал Сертифік». Краще розібратися в темі присутнім допомогла скайп-сесія з бурмістром польського міста Бихава Янушом Урбаном.
Попри те, що використання міжнародних стандартів управління якістю все ще асоціюється переважно з комерційною діяльністю, останнім часом в Україні вже поширюється практика сертифікації послуг відповідно до ISO 9001:2015 органами місцевого самоврядування.
Як зазначив президент Запорізької торгово-промислової палати Володимир Шамілов, ЗТПП має багаторічний досвід у розробці і провадженні систем управління якістю для бізнесу. Протягом більше 20 років такі послуги надаються малим та середнім підприємствам, частково – великим промисловим компаніям.
Впроваджуючи європейські стандарти підприємницької діяльності, Палата провела сертифікацію і своїх послуг - у відповідності з вимогами міжнародного стандарту ISO 9001, що підтверджено міжнародним сертифікатом.
Наразі – прийшов час громадам Запорізької області замислитися над перспективами впровадження систем управління якістю.
- Запроваджуючи ці стандарти, ми поряд з іншими перевагами долаємо багато перепон для налагоджування співпраці, створення сприятливого бізнес-клімату на території громад, - зауважив президент ЗТПП Володимир Шамілов.
Про особливості впровадження СМЯ для органів місцевого самоврядування в Україні розповів директор органу з сертифікації «Глобал Сертифік» (м. Київ) Сергій Рубальський:
-    Сертифікація управління якістю для громад – це перепустка до інвестора, міжнародних програм, які можуть надати вам ресурс.
Загалом експерт виділив три основні цілі впровадження системи: це впорядкування своєї діяльності, підвищення ефективності послуг для населення, досягнення інвестиційної привабливості.
4
Роботу з сертифікації управління якістю у 2002 році провели у польському місті Бихава. Адже Польща пройшла шлях адміністративної реформи ще у 90-х роках ХХ століття.
Завдяки участі ЗТПП у Польсько-східній конференції PUIG Lub-Invest у червні цього року налагоджені партнерські контакти з представниками гмін Люблінського воєводства.
Бихава – одна з перших у своєму регіоні, де була запроваджена СМЯ.
Бурмістр м. Бихава Януш Урбан оцінює цю подію як справжню революцію самоврядування:
-     Ця робота не є легкою, але приносить плоди. Для нас це означало перейти на зовсім інший спосіб мислення, головне – орієнтуватися на споживача.
Результат – отримання європейського фінансування на реконструкцію міста, очищення стоків, інфраструктурні, соціальні проекти.
Та головне, що завдяки цій системі ми сформували надзвичайно освічений кадровий персонал.
Деталі та механізми функціонування системи у сусідній Польщі, досвід Запорізької ТПП, «Глобал Сертифік» викликали практичний інтерес присутніх представників громад. Зокрема, у заході взяли участь Чернігівська, Широківська, Приморська, Берестівська громади. Діалог домовилися продовжити на ІІІ Міжнародному форумі інтеграції та кооперації InCoForum-2018 у ВЦ «Козак-Палац».
2

200x150