Актуальні питання митного регулювання розглянули на практикумі

126 квітня у Запорізькій торгово-промисловій палаті відбувся практикум, присвячений актуальним питанням митного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Цей захід – продовження серії освітніх семінарів та практикумів, що організовуються у тісній співпраці з Запорізькою митницею ДФС.

Зовсім нещодавно, 1 лютого 2018 року, Україна набула статусу учасниці Конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження. Цей інструмент, який встановлює ідентичні правила походження товарів, що застосовуються в рамках угод про вільну торгівлю, укладених між її Договірними сторонами, став однією з основних тем практикуму.

Для запорізьких компаній-виробників, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність інформація щодо цих правил була дійсно на часі. Адже на країни-учасниці Пан-Євро-Мед припадає майже 60% українського експорту. Використання ідентичних правил походження дозволить експортувати товари за преференційними ставками мита, що збільшить вигоди для національних експортерів. Це означатиме збільшення можливостей для преференційного експорту вітчизняних товарів на перспективні ринки, що супроводжуватиметься більшим використанням виробничого потенціалу, відкриттям нових можливостей кооперації.

Також у програмі були розглянуті такі питання:

• Порядок видачі сертифіката з перевезення (походження) товару форми EUR.1. Уповноважений (схвалений) експортер.
  • Запровадження принципу «єдиного вікна» при здійсненні контролю за переміщенням через митний кордон України товарів.
  • Законодавчі ініціативи подальшого удосконалення та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України.
  • Реалізація застосування автоматичної системи інформаційного обміну за принципом «єдиного вікна» на програмному рівні.
  • Проблемні питання взаємодії митниці, декларантів та контролюючих органів.
  • Статистичні показники.

200x150