Запорізькі аграрії вивчають нові технології

1 Medium16 березня у Запорізькій торгово-промисловій палаті відбувся науково-практичний семінар, присвячений перспективам вирощування аграрної культури сорго. У заході взяли участь керівники та фахівці сільськогосподарських підприємств, компанії-переробники харчової продукції. У числі ініціаторів заходу – науково-виробниче товариство «УКРСОРГО», Департамент агропромислового розвитку Запорізької ОДА.

Більше 20% компаній – членів Палати представляють агропромисловий сектор економіки, один із найперспективніших для нашого регіону. Таким чином, розвиток сільгоспвиробництва, переробка продукції, підготовка до експорту – одні з головних тем у числі освітніх заходів Запорізької торгово-промислової палати.

За словами генерального директора ТОВ «НВТ «Укрсорго» Ярослава Бардина, в Україні зареєстровано більше 50 видів сорго української, американської, європейської селекції. Наразі ж культура в Україні займає лише 100 тис. гектарів. За прогнозами експерта, ця цифра може зрости до декількох мільйонів гектарів, особливо перспективні – південні регіони. Адже сорго має найменший коефіцієнт водоспоживання, наприклад, порівняно з соняшником, який потребує у 3 рази більше вологи.

На жаль, українські, а зокрема – і запорізькі аграрії мало обізнані з технологією вирощування сорго, не налагоджена переробка та збут цієї продукції. Натомість, культура має високий експортний потенціал: на світовому ринку сорго дорожче за кукурудзу, а собівартість вирощування – набагато нижча.

Тож такі заходи, як семінар, що відбувся, мають допомогти не тільки знаннями, але й об’єднанати аграріїв: Запорізький регіон стане першим, де буде створена спеціалізована Асоціація. Під час заходу йшла мова про науково-організаційні аспекти програми «Сорго-Запоріжжя», новітні технології посіву сорго в умовах Запорізької області, використання та реалізацію сорго на внутрішніх та зовнішніх ринках, досвід переробки сорго та його використання в харчуванні та багато інших профільних питань.

logo international trade centre 01

Тел. (0619) 43-03-43, (0619) 42-86-32