broker tamojnya zaporozhzhye eur1

Україна – Словаччина: пошук нових можливостей

У рамках офіційного візиту до Запоріжжя 5 квітня Запорізьку торгово-промислову палату вперше відвідав Надзвичайний та Повноважний Посол Словацької Республі-ки в Україні Павол Гамжик.
Основна мета візиту до Запоріжжя – пошук нових можливостей співпраці між запорізь-кими та словацькими підприємствами. Пан Посол зустрівся з головою Запорізької облде-ржадміністрації Борисом Петровим, керівниками міста, відвідав ВАТ «Мотор Січ».
Словацька республіка вже багато років співпрацює з Запорізькою областю за різними економічними напрямками. Основні підприємства-експортери послуг в регіоні – ВАТ «Мотор Січ», ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес»», ЗАЕС та інші; серед імпортерів послуг  – Науково-виробничий комплекс «Іскра», ЗАТ «ЗАЗ» та інші підприємства.
Як підкреслив Павол Гамжик, сьогодні Словаччина зацікавлена в співробітництві з За-порізьким регіоном у таких напрямках, як енергосбереження, розвиток сонячної енергети-ки, в напрямку оборонної промисловості, у сфері охорони здоров’я. До речі, зустріч від-булася напередодні офіційного візиту запорізької делегації до Словацької республіки, який заплановано на кінець квітня.
У діловому спілкуванні в Запорізькій торгово-промисловій палаті взяли участь голова правління словацького підриємства «SITNO HOLDING» Людовит Чернак, голова прав-ління Східно-українського словацького національно-культурного суспільства Ілля Бєй.
Президент ЗТПП Володимир Шамілов наголосив на важливій ролі торгово-промислових палат у сучасному бізнес-процесі, зокрема, інвестиційній діяльності.
Ще з 2005 року Запорізьку ТПП поєднуть тісні ділові стосунки з Регіональною торгово-промисловою палатою Жиліна (Словакія) у рамках угоди про співробітництво. Представ-ники Запорізької торгово-промислової палати брали участь у роботі спільного Засідання Ділових рад ТПП України та Словаччини у Братиславі.
Системний обмін інформацією, накопичення досвіду двосторонніх відносин з партне-рами – невід’ємна частина зовнішньо-економічної діяльності Палати. Сприяє розвитку в цьому напрямку і віднедавна збудований сучасний виставковий комплекс «Козак-Палац» - місце проведення не тільки власне виставок, але й інвестиційних форумів, науково-технічних заходів.

Зокрема, Надзвичайний та Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Павол Гамжик виразив зацікавлення промислово-інвестиційним форумом і виставкою «Маши-нобудування. Металургія», що мають відбутися в травні за ініціативи ЗТПП, та виразив переконання, що захід буде корисним і для словацьких представників галузі, і для колег ЗТПП зі Словаччини.
- Ми бачимо можливості розвитку співробітництва, перспективи: українсько-словацькі відносини – на дуже доброму рівні. Тут є можливості для успішного розвитку економіч-них зв’язків. Ми зацікавленні у стабільності України,- зазначив пан Посол.
Павол Гамжик поділився планами про розвиток мережі Почесних консульств у містах України з метою підтримки інвестицій та розвитку економічних контактів. Зокрема, вже є кандидати в Ужгороді, Харкові. Як правило, Почесними консулами стають громадяни України, які мають вплив та зацікавлення у розвитку зв’язків зі Словаччиною. Є можли-вість, що така структура буде створена і  в Запорізькій області. Звісно, за умови перспек-тив розвитку економічних звязків, наявності кандидита, що буде презентувати ці інтереси.
У свою чергу, Президент ЗТПП Володимир Шамілов запропонував допомогу і підтри-мку з боку Запорізької торгово-промислової палати у цій важливій справі, підкресливши відкритість для співробітництва та прагнення до участі у подальшому зближенні двох на-ціональних бізнесів.