Діалог зі сприяння торгівлі – у Запорізькій ТПП

Діалог зі сприяння торгівлі – у Запорізькій ТПП28 жовтня у Запорізькій торгово-промисловій палаті відбувся семінар «Умови доступу на ринок ЄС» у рамках проекту Європейського Союзу «Діалог зі сприяння торгівлі». Освітній захід – продовження роботи Центру підтримки експорту ЗТПП, що активно співпрацює з міжнародними проектами та інституціями та спрямовує свою діяльність на освітню, технічну, консультаційну підтримку підприємств регіону.

Спільно з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій Запорізька ТПП запросила до участі у заході підприємства регіону, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, та представників владних структур.
Старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Андрій Бутін зазначив:

- Захід проводиться в рамках проекту ЄС «Діалог зі сприяння торгівлі», що реалізується в Україні з 2014 році. Протягом цього періоду у Запорізькій ТПП ми вже вдруге. Мета проекту – забезпечення діалогу бізнесу та влади, вирішення спільних проблем та питань.

В рамках цього проекту ми організуємо такі семінари, які, з одного боку, є освітніми, а з іншого – повинні забезпечити ефективність цього діалогу. Тому ми намагаємось, щоб в семінарах брали участь як підприємці, так і представники влади, які пов’язані з процедурами міжнародної торгівлі.

Сьогоднішній захід не є виключенням. У першу чергу, семінар присвячений умовам доступу на ринок ЄС, разом з тим - ми розглядаємо питання технічного регулювання, ще цікава тема - повноваження економічних операторів – це ще не реалізований в Україні інститут, один з елементів сприяння спрощенню процедур торгівлі, що покликаний забезпечити для добропорядних суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності можливість спрощення процедур митного проходження товарів.

Також під час заходу увага приділена питанням реформування системи технічного регулювання в Україні відповідно до міжнародних норм і стандартів, умовам доступу української продукції на ринок ЄС.

Довідково
Повна назва проекту - «Сприяння розвитку торгівлі за рахунок сприяння діалогу між представниками громадянського суспільства і органами державної влади (Діалог зі Сприяння Торгівлі)».

Мета: зміцнення потенціалу бізнес-асоціацій і НУО щодо визначення і реалізації заходів політики зі сприяння розвитку торгівлі, створюючи цим самим підґрунтя для успішної інтеграції України в світову економіку і подальшу інтеграцію в ЄС зокрема.

Завдання Проекту:
Покращення потенціалу бізнес-асоціацій і НУО щодо визачення адміністративних і регуляторних заходів, які спрямовані на сприяння розвитку торгівлі, здійснення моніторингу та оцінки прогресу їхнього виконання, а також пропагування змін, що створюють комфортні для ведення бізнесу умови;
Сприяння політичному діалогу між бізнес-асоціаціями / НУО і органами державної влади, спрямованому на реалізацію заходів політики сприяння розвитку торгівлі;
Зменшення торгових витрат в Україні.