Міжнародний форум інтеграції та кооперації відбудеться у Запоріжжі

IncoForum в Запорожье Форум интеграции и кооперации11 – 12 жовтня у виставковому центрі «Козак-Палац» відбудеться міжнародний форум з питань інтеграції та кооперації – «InCo Forum», на якому будуть представлені ключові зміни в питаннях інвестування, торгівлі і кооперації на внутрішніх і зовнішніх ринках, а також їх особливості з урахуванням дії Угод про зону вільної торгівлі з ЄС, Канадою.

Захід ініційований Запорізькою облдержадміністрацією, Виконавчим комітетом Запорізької міської ради, ЗОСППР «Потенціал», Торгово-промисловою палатою України та Запорізькою ТПП.

Організатори зазначають, що «InCo Forum» є продовженням серії національних форумів з підтримки експорту в регіонах України та представляє оновлений формат заходів Запорізького міжнародного інвестиційного форуму (ZIIF), що щорічно проводиться у Запоріжжі з 2007 року.

«InCo Forum» - це комунікаційний майданчик для представників вітчизняного бізнесу та влади, закордонних підприємців та організацій з підтримки бізнесу; можливість широкої презентації Запорізького регіону у світі та використання нових регіональних інструментів.

Зокрема, в рамках Форуму працюватиме спеціалізована експозиція «Малий та середній бізнес» та Біржа субконтрактингу і аутсорсингу, що сприятиме участі МСБ у реалізації інфраструктурних проектів регіону.

Підготовка до проведення заходу демонструє значний інтерес з боку представників українського бізнесу, іноземних дипломатичних місій, організацій з підтримки бізнесу в Україні та за кордоном, інвестиційних інституцій, ділових та експертних кіл, фінансово-банківських та промислових установ.

Основні теми «InCo Forum»

• Розвиток агропромислового комплексу в регіонах
  • Стан та перспективи промислового сектору в умовах інтеграційних процесів
  • Децентралізація як передумова успішного розвитку регіонів
  • Розширення географії експорту українських компаній
  • Інтеграція у світове співтовариство
  • Інструменти підтримки та фінансування експортно-імпортної діяльності, внутрішньої кооперації

Саме ці актуальні питання стануть предметом обговорення під час численних панельних дискусій та пленарних засідань Форуму.
Серед спікерів – провідні експерти України та іноземні гості з Білорусі, Канади, Китаю, Німеччини, ОАЕ, Польщі, Туреччини, Чехії та інших країн.

Одна з основних спеціалізованих секцій «Децентралізація» пройде у форматі презентації стану і перспектив реформ децентралізації в Запорізькій області, значення територіальних громад, їх розвитку і повноважень. Адже зацікавленість місцевих громад створювати робочі місця, залучати інвестиції, впроваджувати реформи, сприяти розвитку малого та середнього бізнесу - це можливості для зростання економіки.

На особливостях розвитку бізнесу в контексті процесів децентралізації роблять акцент і закордонні експерти «InCo Forum».

Виконавчий директор Канадсько-Української Торгової палати Емма Турос:

- З поширенням політики децентралізації економічна ситуація на місцях все більше буде залежати від кожної окремої ініціативи, кожної громади, кожного підприємства, а також їх здатності скористатися можливостями чи протистояти викликам. Бізнес будується на довірі та контактах. Форуми – це важливі заходи, на яких місцевий бізнес може дізнатися, що вимагає сучасний світ, і як кожне окреме підприємство повинно розвиватися, щоб стати успішним.

Цей рік був, мабуть, найактивнішим в канадсько-українських відносинах. Під час виступу на Форумі у Запоріжжі я розповім, які можливості відкриваються перед бізнесом і що ми можемо зробити разом. Угода про ЗВТ з Канадою, форум у Торонто, а також багато планів на цю осінь та зиму.

Значну увагу планується приділити на Форумі питанням більш ефективної реалізації можливостей, які надає Угода про зону вільної торгівлі з ЄС, зокрема – щодо впровадження європейських стандартів.

Допоможуть у цьому експертні консультації щодо програм Європейського Союзу, ЄБРР, GIZ, аналітиків журналу «Бізнес».

Перший секретар відділу торгівлі та економіки Представництва Європейського Союзу в Україні Жослін Гітон:

- Україна знаходиться на перехідному етапі, і підприємства повинні адаптуватися до нової середи, нових правил, ринків. За таких обставин доступ до інформації є провідним, а подібні форуми сприяють цьому та надають корисну мережу зв’язків. Це не самоціль, а інструмент для розвитку бізнесу.

Нові торгові та інвестиційні можливості, відкриті Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, є реальними. Ця угода надає доступ до найбільшого світового ринку, а також буде сприяти інтеграції ринку між ЄС та Україною. Без сумніву, це є складним завданням, але дорога попереду вільна. Всі країни, які йшли шляхом економічного розвитку, зробили це шляхом прийняття реформ, за прикладом тих, що передбачені Угодою. Ці реформи сприяли залученню інвестицій, покращенню ділового клімату і в кінцевому підсумку забезпечували відчутні переваги для громадян. У цьому процесі ЄС допомагає як владі - у прийнятті реформ, так і бізнесу - в адаптації до нового середовища.

Одночасно з Форумом у ВЦ «Козак-Палац» працюватимуть спеціалізовані виставки та тематичні експозиції, що покликані підтримати національних виробників товарів та послуг, сприяти розвитку міжрегіонального та міжнародного співробітництва.

• Інформаційна експозиція інвестиційно-економічного потенціалу міст Запорізької області.
  • Агропромислова виставка «Агрокультура», під час якої компанії з різних регіонів України демонструватимуть сільськогосподарську техніку та запасні частини; послуги з транспортування, зберігання та упаковки продукції; матеріали у сфері насінництва, рослинництва та селекції, добрива, засоби захисту рослин.
  • Для проведення перемовин українських та зарубіжних підприємців працюватиме «Trade-зона».

Програма заходу – на сайті www.ziif.in.ua

tppbizedu4