MotorBank

TE Banner Versand

Вагомий аргумент у захисті інтересів бізнесу

Ефективний захист в суді із висновками ЗТПП

Згідно з частиною 1 статті 11 Закону України «Про торгово-промислові палати України» ТПП мають право проводити на замовлення українських та іноземних підприємців експертизу, контроль якості, кількості, комплектності товарів (у тому числі експортних та імпортних) і - визначати їх вартість.

Відповідно до частини 2 статті 11 вказаного Закону, методичні та експертні документи, видані торгово-промисловими палатами в межах їх повноважень, є обов’язковими для застосування на всій території України.

Висновки за результатами цінової експертизи є вагомим аргументом у захисті інтресів бізнесу в суді. Зокрема, і у суперечках із митними органами. Один із найсвіжіших прикладів - скасування рішення про коригування митної вартості на підставі документів, виданих ЗТПП, – це постанова Запорізького окружного адміністративного суду від 16.04.2016.

Далі наводимо текст документу в частині визнання судом відомостей, наведених у експертному висновку:

“Таким чином, суд вважає зауваження митного органу безпідставними.

Крім того, в додатково поданих документах, зокрема, у висновку Запорізької торгово-промислової палати № ОИ-605 від 13.11.2015 міститься інформація про те, що згідно статистиці Міжнародного торгового центру ЮНКАД/ВТО (http://www.intracen.org) та даним інформаційно-аналітичних ресурсів http://www.mining-bulletin.com/. www.ferroalloynet/com) рівень цін постачальників подібної аналогічної) продукції із Туреччини за період з 01.03.2015-12.11.2015 на умовах CIF склав min 270-210 USD за т) (max 350-250 USD за т) заявлений (295 USD за т). З урахуванням кон’юнктури ринку, умов контракту, характеристик товару, країни походження, контрактна ціна на концентрат хромової руди на умовах CIF Одеса перевищує рівень цін постачальників із країни походження подібної продукції за період з 01.06.2015 по 12.11.2015, та динаміка ринку відображена у Огляді цін №№ 6-10 за період з червня по жовтень на хроміт вогнетривкого сорту має стабільний рівень цін 270-300 USD за т.

Позивачем для підтвердження числових значень митної вартості задекларованого товару надано Експертні висновки № ОИ-605 від 13.11.2015, який виготовлений у строгій відповідності до діючих документів: Закону України «Про торгово-промислові палати України», «Методикой проведения товароведческой экспертизы экспертами торгово-промышленных палат Украины» СОУ94.1-00016934-001:2005, Документированной процедурой ДП 7.5-05.001 СМК ЗТПП (а.с. 54).

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку, що висновок торгово-промислової палати складений за встановленою формою та містить необхідну для ідентифікації товару інформацію.”

puig lubinvest logo 20170608 medium 1
5901c72c8351f