broker tamojnya zaporozhzhye eur1

Дуальна освіта за єдиними стандартами

Дуальна освіта означає поєднання теорії і практики та передбачає тісну взаємодію освітніх закладів та підприємств, що потребують кваліфікованих кадрів.

9 червня у Запорізькій торгово-промисловій палаті відбувся круглий стіл, присвячений перспективам підготовки робітничих кадрів на основі європейського досвіду дуальної системи професійної освіти.

Як зазначив президент Запорізької ТПП Володимир Шамілов, протягом років організацією акумульовано досвід такої освітньої системи на основі співпраці з європейськими колегами, зокрема – палат Манхайма, Лейпцига (Німеччина), Франції, Австрії. Сьогодні ж питання модернізації професійно-технічної освіти особливо актуально. Адже процедура підготовки робітничих кадрів, відповідність їх кваліфікації європейським професійним стандартам має бути конкурентною перевагою як на зовнішніх, так і внутрішньому ринку.

В обговоренні теми взяли участь топ-менеджери з управління кадрових служб провідних підприємств Запоріжжя. У їх числі – ЗМКБ «Прогрес», «Дніпроспецсталь», «Запорізький феросплавний завод», «Запорізький титано-магнієвий комбінат», «Іскра», «Запорізький завод високовольтної апаратури», «Запоріжкран» та інші. Учасники не тільки мали можливість поділитися досвідом та обговорити проблеми, але й почути з перших вуст про досвід іноземних колег.

За допомогою он-лайн-включення запорізькі фахівці поспілкувалися з представниками Міжгалузевого центру професійної освіти та підвищення кваліфікації, що є дочірнім закладом Торгово-промислової палата Лейпцига.

Заступник директора з управління персоналом та соціального розвитку Запорізького титано-магнієвого комбінату Людмила Василега та заступник директора з персоналу «Запоріжтрансформатор» Анна Гайдаєва поділилася успішною практикою реалізації елементів дуальної освіти на підприємствах та закликали до об’єднання компаній-роботодавців на цьому шляху.

Підсумком зустрічі стала підтримка учасниками ініціативи Запорізької ТПП щодо створення Міжгалузевого центру професійної освіти.

Центр має об’єднати всі підприємства Запоріжжя, що мають ліцензію на підготовку та перепідготовку свого робітничого персоналу. Основні заплановані напрямки роботи: координація відділів технічної освіти підприємств, надання освітніх та методичних послуг.

Отправьте нам сообщение